Skype ve Whatsapp Üzerinden Video Şantajı

Skype Şantaj

Skype şantaj veya Whatsapp şantaj suçu, görüntülü konuşma sırasında yapılan video kaydı ile işlenen bir video şantaj suçudur. Bu suç, özellikle son 6-7 senede yaygınlaşan bir bilişim suçları türü olmuştur. Daha önceleri, yalnızca Skype üzerinden işlenen ve skype şantaj olarak bilinen bu suç tipi, görüntülü konuşma teknolojilerinin yaygınlaşması ile Facebook Messenger, Whatsapp, Hangouts gibi benzeri görüntülü konuşma yapılabilen programlar üzerinden de işlenmeye başlamıştır. Görüntülü konuşma sırasında habersiz yapılan video kaydı ile işlenen bu suç tiplerinin adı kullanılan yönteme göre değişmektedir.  Facebook şantaj, Messenger şantaj ve Whatsapp şantaj gibi farklı isimler kullanılsa da biz tüm bu suç tiplerini karşılayan bir terim olarak “görüntülü konuşma kaydı ile şantaj suçu” veya kısaca “video şantaj” demeyi tercih ediyoruz.

Video Kaydı İle Whatsapp Şantaj

Video şantaj suçlarında  fail,  Facebook, Instagram, Linkedin gibi uygulamalar, arkadaşlık veya chat sitelerinde sahte profillerle kendi kriterlerine göre kurban bulmaktadır. Ardından mesaj atarak veya arkadaşlık istediği göndererek mağdurla bir süre sohbet edip güven kazanmakta ve bir yandan da mağdurun Facebook, Instagram veya Linkedin gibi profillerindeki arkadaş listesini kopyalamaya başlamaktadır. Ardından fail, mağdura Skype, Messenger ya da Whatsapp gibi görüntülü konuşma veya video chat yapabileceği bir uygulamada konuşma teklifinde bulunmaktadır. Mağdurla görüntülü konuşma başladıktan sonra fail, çoğu zaman sahte ancak bazen gerçek müstehcen görüntüler sergileyerek karşı taraftan da aynısını yapmasını istemektedir. Mağdur karşısında soyunan bir kadın gördüğünde bundan cesaret alıp o da benzer müstehcen görüntüler vermekte ve tam o anda fail mağdurun çıplak görüntüsünü video kaydına almaktadır. Video kaydı bitince fail kaydettiği görüntüyü mağdurun ailesine, yakınlarına veya işyerine göndermekle tehdit etmektedir. Bazı durumlarda ise görüntünün Youtube benzeri video sitelerinde yayınlanacağı tehdidiyle para istenmekte ve şantaja başlanmaktadır.

skype santaj

Fas ve Bulgaristan Şantaj Suçunun Özellikleri

Video şantaj suçu Türkiye de dahil olmak üzere pek çok farklı ülkede yerleşik farklı failler tarafından işlenebilmektedir. Ancak özellikle video şantaj suçunun en sık işlendiği ülkelerin başında Fas, Fildişi Sahilleri, Filipinler ve Bulgaristan gibi ülkeleri sayabiliriz. Özellikle son 3 yılda Bulgaristan ve Fas daha ön plana çıkmaktadır.  Bu ülkelere ek olarak bazen bu suçun Türkiye’den de işlendiğine sıkça tanık olmaktayız. Failin yurtdışında olması hiçbir hukuki işlem yapılamayacağı manasına gelmemektedir. Özellikle bu ülkelere Western Union ile para transferi istenmesi durumunda uyguladığımız hukuki yöntemlerle şantaja karşı hızlı ve etkin çözüm üretiyoruz.

Skype Video Şantaj Mağdurları Ne Yapmalı

Panik Yapmayın

Bu tür video görüntülü şantaj suçlarında fail, bir an önce şantaj parası almak için mağdura düşünme fırsatı dahi vermeden ani ve yoğun bir psikolojik baskı yapmaktadır. Mağdurun bu aşamada yapacağı ilk şey panik yapmaması ve soğuk kanlı olmaya çalışmasıdır. Panik yapmak, ani ve yanlış adımlar atılmasına ve işin daha da zor bir hal almasına yol açabilir.

Tehditleri Ciddiye Alın

Yaklaşık 20 senelik tecrübesi bulunan ve son 7-8 yıldır özellikle bu tür video şantaj suçları konusunda çok sayıda mağdura destek vermiş bir bilişim avukatı olarak ikinci tavsiyem kesinlikle tehdit ve şantajın ciddiye alınmasıdır. Görüntüsü yayınlandıktan sonra görüntülerinin internetten çıkartılması için bize başvuran çok sayıda kişi olduğundan bu tür şantaj suçlarında faillerin gerçekten görüntü yayınlama veya video paylaşma yoluna gittiklerini bilmek gerekiyor.

Şantajcıya Para Göndermeyin

Üçüncü tavsiyemiz faile asla para gönderilmemesidir. Tehdit ve şantaj ciddiye alınmalı ancak hiçbir şekilde şantaj boyun eğilmemeli ve faile para gönderilmemelidir. Eğer şantaj, mesai saatleri dışında gerçekleşmişse ve mağdurun bu konuda hukuki ve teknik destek almak için bize başvuracak zamanı olmayabilir. Bu gibi durumlarda en iyi kısa vadeli çözüm profesyonel destek alana dek faile para göndermeden oyalanmasıdır. Ardından bizimle iletişime geçilmesi halinde zaten mağdurun kısa sürede şantaj sarmalından çıkmasını sağlayacak hukuki ve teknik işlemleri hemen başlatıyoruz.

Profesyonel Destek Alın

Video şantaj suçlarında fail, mağdura para yatırması için kısa bir süre verdiğinden adli makamlara yapılacak klasik bir şikayet başvurusunun maalesef kısa sürede çözüm getirmesi mümkün olmamaktadır. Zira para yatırması için kendisine dakikalarla süre verilen mağdurun yapacağı klasik bir savcılık şikayetinin işleme alınması dahi 1-2 hafta sürebilmektedir. Dolayısıyla buna benzer şantaj suçlarına hızlı işlem yapılması ve ayrıca teknik birtakım işlemlerle sürecin desteklenmesi önem arz etmektedir.

Kötü Niyetli Kişilere Aldanmayın

Son tavsiyemiz, Skype şantaj mağdurlarını maddi açıdan istismar etmeye çalışan kötü niyetli kişilere aldanılmamasıdır. Panik halinde internette destek arayışına giren şantaj mağdurlarına görüntü silme ve video kaldırma konularında vaatte bulunan ama avukat bile olmayan kişilere karşı dikkatli olunuz. Kendisini ajans, bilişim uzmanı veya hacker olarak tanımlayan ve  şantaj mağdurlarından asılsız vaatlerle haksız kazanç elde etmeye çalışarak dolandırıcılık yapan bu kişilere karşı da tedbirli olunuz. Son olarak yazılarımızı taklit ederek bizimle benzer hizmet verdiğini iddia bazı yeni mezun avukatlara karşı tedbirli olmak gerekmektedir. Bu hukuki konuda hiçbir tecrübesi olmadığı halde başka avukatların yazılarını taklit ederek benzer hukuki hizmetler veriyormuş gibi reklam veren ve avukat olduğunu iddia eden kişilere karşı da dikkatli olmak gerekir.

Av. İlker Atamer