Görüntülü Konuşma ve Video Şantaj
Online Video Şantaj
Online işlenen video şantaj suçları, klasik şantajdan farklı özelliklere sahiptir. İnternet üzerinden mağdurun fotoğraf veya videosunun kaydedilerek işlenen bu tür özel tip şantajlarda en ayırt edici unsur zamana dayalı baskı unsurudur. Mağduru tuzağa düşüren şantaj yoğun bir baskı kurup bir an önce mağdurdan para tahsil etmeye çalışır. Mağdur para yatırmazsa görüntüleri yayınlanmaya başlar. Bu anlamda bu tür suçla mücadele özel hukuki yöntemler izlemek gerekir. Her şeyden önce bu tür suçlar genelde Bulgaristan, Fas gibi ülkelerden yurtdışı şantaj şeklinde işlendiğinden uluslararası hukuki işlemeler için iyi derece İngilizce birlen bir avukatın yardımıcı gereklidir. Ayrıca olası paylaşım durumlarında görüntü çıkartma ve engelleme işlemleri de Youtube, Facebook ve Instagram gibi ABD merkezli sitelerden yapılacağı için bu anlamda da hukuk İngilizcesine hakim bir avukatın desteği çok daha etkili olacaktır.
Görüntülü Konuşma Şantajı
Aşağıda detaylı şekilde incelediğimiz görüntülü şantaj suçlarında ortak bir nokta şantaj sonucu istenen paranın banka üzerinden değil, Western Union veya UPT gibi ödeme sistemlerin üzerinden istenmesidir. Bu, şantaj suçlularının deşifre olmamak için izlediği bir yöntemdir. Bu suç türlerinde bazı failler mağdurun görüntüsünü bir takım iğrenç senaryolarla birlikte internette yayınlayacaklarını söyleyerek ayrıca tehdit suçu da işleyebilmektedir. Örneğin mağdurun eşcinsel olduğunu veya bu müstehcen görünleri yaşı küçük bir kişiye yaparak müstehcenlik suçu işlediklerini iddia edebilirler. Bu tür şantaj suçlarında IMO, Hangouts gibi bazı programlar da kullanılsa da bu suçun en yoğun işlendiği üç uygulama aşağıda belirtilmiştir. Bunlardan ilk ikisine yine Skype ve Whatsapp Üzerinden Video Şantajı başlıklı yazımızda incelemiştik. Şimdi ise bu uygulamalara tekrar aşağıda daha detaylı değineceğiz.
Skype
Skype üzerinden şantaj suçu iki şekilde işlenmektedir. Birincisi, şantajcının doğrudan Skype programı üzerinden davet veya mesaj gönderip konuşma başlatmasıyla gerçekleşir. İkinci türde ise şantaj önce mağdur ile başka bir platformda, örneğin sosyal medya, tanışıp ardından Skype’ta konuşma teklif edebilir. Mağdurun Skype ile görüntülü konuşma yapmayı kabul ettikten sonraki aşama her suç türünde de aynı şekilde ilerlemektedir. Şantajcı önce belirli bir sohbetin ardından güven kazanır ve ikinci aşamada soyunan bir kadın görüntüsünü can bir görüntü gibi mağdura gösterir. İzlendiği görüntünün canlı olduğunu sanan mağdur karşı tarafın talebiyle benzer müstehcen görüntüler verir. Üçüncü aşamada mağdurun özel görüntüleri kaydedilir ve video şantaj başlar.
Whatsapp şantaj suçu de yurt dışındakine benzer şekilde gerçekleşir. Fail ya doğrudan Whatsapp üzerinden ilk teması kurar veya başka platformda tanışıp daha sonra Whatsapp görüşmesi teklif eder. Ardından görüntülü konuşma sürecine geçilir ve şantajcı hileli bir program ile hazır video görüntüsünü canlı görüntü gibi mağdura gösterir. Daha sonra ise mağdurun çıplak görüntüleri görüntülü görüşme esnasında kaydedilir ve şantaja başlanır.
Messenger
Messenger şantajı yukarıdaki iki suç türünden farklı işler. Facebook şantaj olarak bilinen bu suç tipinde şantajcı doğduran Facebook üzerinden mağdura ulaşır. Şantajcılar rastgele hedef seçmek yerine profilini inceletip para alabileceklerini düşündükleri kişileri genelde hedef seçerler. Tuzağa düşen mağdur görüntülü konuşma sırasında müstehcen görüntü verir ve bunlar kayda alınır. Messenger şantaj suçu da diğer yurt dışı şantaj suçlarına benzer şekilde gerçekleşir.
Mağdurlara Profesyonel Destek ve Uyarı
Uluslararası ve online şantaj suçları konusunda 10 yıllık tecrübeye sahip olan Atamer Avukatlık Bürosu bu alanda yüzlerce mağdura destek vermiştir. Türkiye’de 2007 yılında beri içerik çıkartma ve erişim engelleme işlemleri yapan hatta bu alanda avukatlara eğitim vermiş olan Av. İlker Atamer ayrıca ileri seviye İngilizce bilen bir bilişim avukatı olarak Facebook, Instagram ve Youtube gibi sitelerden Amerikan Hukuku’na göre hızlı işlemler yapmaktadır.
Bu tür şantaj tuzağına düşen kişiler hem uluslararası hukuki süreçler hem de internetten görüntü çıkartma ve engelleme konularda destek almak için büromuza başvurabilirler. Ayrıca, son dönemde avukat olmadığı halde “ajans” adı altında hukuki hizmet veriyormuş gibi vaatlerde bulunarak bu tür şantaj mağdurlarını dolandırmaya çalışan kişilerin olduğunu, hatta sahte hukuk bürosu sitelerinin bu tür mağduriyetler yarattığını öğrenmiş bulunuyoruz.
Birincisi internetten içerik çıkartma ve erişim engelleme türü adli işlemleri yalnızca avukatlar vekaleten yapabilir. Baroya kayıtlı avukatlar dışında hiç kimse, başkası adına internetten içerik çıkartma veya erişim engelleme işleri yapamaz. İkincisi, bir sitenin adında “hukuk” geçmesi her zaman o sitenin avukatlar tarafından kurulduğu anlamına gelmeyebilir. Dolayısıyla hukuki hizmet verdiğini iddia eden internet sitesinde avukat ismi yoksa veya ismi geçen avukatın adı ve soyadı Barolar Birliği sitesinde aratıldığında çıkmıyorsa kesinlikle o site ile iletişime geçmeyiniz. Zira video şantaj mağduru olduktan sonra bir de dolandırıcılık mağduru olabilirsiniz.